ВДАЛОСЯ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМИ ОСВІТЯНСЬКИХ ЗАКЛАДІВ СЛАВУТЧИНИ

Три роки поспіль  адміністраціям суб’єктів території зони спостереження Хмельницької АЕС перераховуються кошти­, що передбачені законодавством в якості  соціально-економічної компенсації. У Славутському районі левова їх частка спрямована на реконструкцію освітянських за­кладів.

Село Старий Кривин добре відоме дослідникам давніх родоводів. Упродовж століть цей населений пункт належав князям Острозьким та Яблуновським. У місцевому парку ще зберігаються споруди з окремими старовинними архітектурними елементами.

Та життя не стоїть на місці. За останні три десятки років село змінилось: з’явилось чимало нових ошатних будинків. Серед  нових мешканців села  чимало працівників Хмельницької АЕС, які надають перевагу  сільському затишку. Місцевим осередком поширення знань, культури є місцева школа, яка дала путівку в життя не одному поколінню селян. Сьогодні у цьому навчальному закладі навчається більше сотні дітей.

-Торік нам довелось пережити екстремальну ситуацію, розповідає директор Старокривинського НВК дошкільний заклад - середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Тетяна Сімчук. - Перед новим навчальним роком завалилась частина шкільної покрівлі, дощі пошкодили частину приміщень.

У такій скруті педагогічний та учнівський колективи не залишились наодинці. Керівництво району в екстреному порядку виділило певну суму коштів на відновлення даху. Поки тривали ремонтні роботи, навчання дітей проводилось у навчальному закладі села Крупець. Для їх доставки був виділений спеці­альний транспорт. Торік у кінці листопада школярі змогли повернутись у рідні класи.

Потім Тетяна Ростиславівна продемонструвала систему модернізованого шкільного опалення. На введення її в експлуатацію витрачено майже 135 тисяч гривень. Це частка від державної субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації територіальним громадам, які розташовані на території зони спостереження Хмельницької АЕС. Відтак оптимальний температурний режим у школі підтримується за допомогою електричних котлів.

Приміщення, в якому зараз знаходиться Старокривинська школа, до середини п’ятдесятих років використовувалось для потреб військових прикордонної застави. Після певного переобладнання вона стала повноцінним освітянським закладом.

У цьому навчальному закладі упродовж років склались багаті традиції. Тут пам’ятають випускників, які прославили рідне село. Серед них  народний артист України, соліст національної опери Сергій Козак та поет-пісняр Володимир Семененовський.  Меморіальні дошки на їх честь розміщені на фасаді школи. Щороку учні мають можливість брати участь у заходах з відзначення славних земляків.

Автор цих рядків відвідав ще одну школу в Славутському районі, в якій торік  повні­стю замінили аварійни­й дах.   Це Миньковецький дошкільний навчально-виховний комплекс - школа І-ІІІ ступенів. Мова про необхідність заміни тутешньої покрівлі велася не один рік. Коли у Славутський район надійшла чергова державна субвенція, влада вирішила більше дев’ятсот тисяч гривень витратити на термінові ремонтні роботи.

- Немає сумніву, що металевий дах нам служитиме не одне десятиліття, - ділиться враженнями директор Миньковецького навчально-виховного комплексу Людмила Гаврилюк. - Якби не компенсаційні кошти від діяльності Хмельницької АЕС, то важко уявити, коли б дійшли руки до реконструкції.

У місцевій школі зараз навчається 131 учень та 35 вихованців дошкільного закладу. Людмила Василівна гордиться здібними учнями, відомості про них зустрічаємо на стенді у шкільному коридорі.

- Серед наших випускників - доктор медичних наук  Олена Каблукова, - розповідає директор. - Це ознака того, що і перед сільськими дітьми відкриті широкі горизонти для самореалізації, лише треба наполегливо працювати.

Під час огляду навчальних закладів Славутського району вдалося побувати і у Ганнопільському навчально-виховному комплексі. Тут у дошкільному закладі торік повністю відновлено дах. Завгосп Людмила Петерчук познайомила з умовами, в яких перебувають дошкільнята. У НВК створені  умови для  розвитку малечі, навчання та відпочинку.

Для навчальних закладів Старого Кривина, Миньківець та Ганно­поля від Хмельницької АЕС  під час нашого перебування вручено набо­ри футбольних м’ячів та скакалок.

Олександр Шустерук