Витинанка – один з видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, коминів, печей. Найбільш поширеними витинанки були на Поділлі, Подніпров'ї та Прикарпатті. Сучасні витинанки застосовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон. До техніки витинання і мотивів народних візерунків часто звертаються сучасні художники.

Отож, кілька слів про львівських митців, творами яких усі бажаючі можуть помилуватися, завітавши у мистецьку галерею нашого міста.

За плечима Зої Львівни Богдан – великий педагогічний та особистий творчо-мистецький досвід.

З 1992 р. вона працює в Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини.  З 2004 р. очолює студію раннього естетичного виховання “Равлик”, в якій навчаються діти 3-6 років. Як митець і педагог, Зоя Богдан займається популяризацією народних видів мистецтва.

У 2001 році її було визнано майстром народного мистецтва витинанки. У 2004 р. вона була прийнята в члени Національної Спілки народних майстрів України. Персональні виставки Зої Богдан проходили у Львові, Самборі, Лєжайську (Польща). Її роботи щороку експонуються на виставках в Україні, а також за кордоном.

Зоя Львівна оформила своїми роботами сім книжок. Це поетичні збірки Наталі Отко, Дарії Гриц, Марії Лущак; пісенники Юрія Антківа, Віри Євтушек та Дарії Гриц.

Тарас Богдан народився у 1988 р. на Донеччині, проте змалку проживає у Львові. З раннього віку захоплювався мистецтвом та навчався в Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини, брав участь в багатьох творчих акціях.

На сьогодні Тарас Богдан продовжує навчання у м. Миколаїв та активно займається творчістю.  

Автор співпрацює з Львівським обласним осередком майстрів народного мистецтва і є кандидатом в члени Спілки. Роботи Тараса успішно використовуються в художньому оформленні деяких друкованих видань та дизайні. Його мистецькі твори є також в приватних колекціях наших співвітчизників та іноземних громадян.

Минулого року вийшов друком альбом витинанок та поезій Тараса Богдана “Лінія успіху”. Зараз готується до друку наступний збірник.

Незважаючи на молодий вік, митець має уже багато відзнак з різних виставок. Зокрема, він став лауреатом Першого Прикарпатського бієнале графіки для дітей та молоді (Перемишль, Польща), багаторазовим лауреатом мистецького конкурсу “Сурми звитяги” (Львів, Україна), лауреатом міжнародного конкурсу “Традиції народів країн Європейських” (Краків, Польща). Спільно з роботами членів Спілки майстрів народного мистецтва України твори автора періодично експонуються в Україні та за її межами (в Росії, Польщі, США). Персональні виставки автора відбувались: в Україні (Самбір, Львів), Польщі (Лежайськ), Сполучених Штатах Америки (Нью-Йорк).

Оксана Іванець

Фото Ольги Мороз