У ЦАРИНІ cучасних ТЕХНОЛОГІЙ

Сергій Кириченко народився у сім’ї, де батьки розумілись на азах будівництва, монтажу і були залучені до відповідальних робіт на Рівненській АЕС. Трапилось так, що їм довелось у вісімдесятих роках з міста Вараша переїхати у Нетішин, де також була потреба у висококваліфікованих спеціалістах.

На очах Сергія швидкими темпами забудовувалось місто нетішинських енергетиків. Коли він закінчував навчання у місцевій ЗОШ №4 (нині гімназія «Енергія»), то однозначно вирішив, що свою трудову стежину торуватиме разом з когортою працівників електростанції. Першим кроком був вступ до Одеського політехнічного інституту на спеціальність «Атомна енергетика».

Фахове зростання молодого спеціаліста на ХАЕС розпочалось у 2003 році в цеху теплових  підземних комунікацій, де він обіймав посаду майстра. Ця робота допомогла зрозуміти основні принципи забезпечення молодого міста теплом, від наявності якого залежить комфорт кожного його жителя.

Не забарилась пропозиція поповнити колектив цеху теплової автоматики та вимірювань у 2005 році. Тут з 2014-го Сергій Кириченко був переведений на посаду начальника лабораторії дільниці з ремонту засобів вимірювань температури та спеціальних вимірювань (ЗВТ та СВ) цеху теплової автоматики та вимірювань. 

У 2016 році Сергій був призначений заступником керівника групи ЦТАВ з продовження строку експлуатації енергоблока №1, брав активну участь в організації процедур продовження строку експлуатації та проведення модернізаційних робіт, з метою обміну досвідом неодноразово відвідував інші відокремлені підрозділи ДП «НАЕК «Енергоатом» та науково-дослідні підприємства, заводи-виробники продукції для АЕС.

Разом із фахівцями з інших підрозділів електростанції Сергій Кириченко докладав зусилля для сприяння перевіркам, які проводились комісією ДІЯРУ готовності енергоблока до довготривалої експлуатації. Результатом цього став акт комплексного інспекційного обстеження. Для прийняття рішення про можливість довготривалої експлуатації першого енергоблока на енергетичних рівнях потужності після виконання всіх заходів з продовження термінів експлуатації потрібно було погодження від ДІЯРУ, а остаточний документ – внесена зміна в ліцензію у зв’язку із продовженням терміну експлуатації першого енергоблока. Це був великий успіх колективу атомників. 

Успішна участь у виробничих процесах Сергія Кириченка не була не помічена керівництвом електростанції: за рекомендаціями колективу цеху теплової автоматики та вимірювань він був занесений на Дошку пошани Хмельницької АЕС і нагороджений Почесною грамотою ДП «НАЕК «Енергоатом». Згодом був переведений на посаду начальника дільниці з ремонту засобів вимірювань розходу, рівня та тиску ЦТАВ.

– Колектив нашої дільниці, – розповідає Сергій Кириченко, – складається із 37 працівників, які трудяться в групах ремонту манометрів, утилізації брухту та відходів дорогоцінних металів, поточного обслуговування та ремонту контрольно-вимірювальних приладів витрати, рівня, тиску та обладнання інформаційно-вимірювальних каналів контролю та управління за технологічним процесом реакторного, турбінного відділення,  а також спецводоочищення.

 Під керівництвом Сергія Кириченка персонал дільниці, починаючи з 2019 року, брав активну участь у модернізації систем контролю управління технологічним устаткуванням, включно з програмно-технічними комплексами систем нормальної експлуатації реакторного та турбінного відділення, а також каналів безпеки енергоблоків №1 та №2. 

Під час проведення цьогорічного планово-попереджувального ремонту на другому мільйоннику ХАЕС персоналом дільниці проведена модернізація засобів вимірювань витрат, рівня, тиску на першому каналі безпеки, а також виконано міжвідомчі приймальні випробування програмно-технічного комплексу контрольно-вимірювальних приладів системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки турбінного відділення.

У сім’ї Кириченків панує специфічна атмосфера. Тут часто можна почути технологічні терміни, які прийнято вживати у цеху теплової автоматики та вимірювань. Дружина Сергія Васильовича – Юлія Олександрівна – трудиться у цьому ж підрозділі інженером з ремонту. Немає сумніву, що їхні діти виберуть фах, пов’язаний з енергетикою.

Вирішуючи складні виробничі завдання, Сергій Васильович намагається йти в ногу з часом і постійно підвищувати свій професійний рівень. Зараз він  проходить підготовку у кадровий резерв на посаду заступника начальника цеху теплової автоматики та вимірювань з ремонту.

Олександр Шустерук