ПЕТРО КОТІН ВІДВІДАВ ХМЕЛЬНИЦЬКУ АЕС

9 листопада 2023 року, у рамках робочого візиту, Хмельницьку АЕС відвідали представники НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом енергокомпанії Петром Котіним. Метою зустрічі з керівництвом та колективом ХАЕС стали готовність виходу одного з енергоблоків атомної електростанції з ремонту, інспектування ремонтно-відбудовних робіт на третьому та четвертому мільйонниках та нагородження хмельницьких атомників.

Невдовзі українська енергосистема зміцниться ще на 1000 МВт. Відтак усі вітчизняні АЕС, розташовані на підконтрольній Україні території, видаватимуть у національну енергомережу 7800 МВт. У ході візиту було оцінено стан ремонтних робіт, які виконані якісно. Також очільник енергокомпанії надав дозвіл на початок пускових операцій. Без зауважень було проведено випробування першого контура. В результаті атомники підключать енергоблок до мережі протягом одного тижня.

Петро Котін подякував усім атомникам, котрі доклали максимум зусиль для оперативного проходження цієї ремонтної кампанії, та наголосив, що «Енергоатом працює для України і українців».

Нагадаємо, вже вісім енергоблоків були відремонтовані із випередженням графіка. Всі вони експлуатуються і генерують електроенергію для держави.

Також президент НАЕК «Енергоатом» провів виробничу нараду щодо стану відбудовних робіт на майданчику ХАЕС, перевіривши хід проєктних і ремонтно-відбудовних робіт на двох енергоблоках. Під час засідання з керівництвом електростанції учасники обговорили захист об'єктів критичної інфраструктури та стан обладнання, а також затвердили наступні кроки для пришвидшення процесу добудови.

«Роботи тривають відповідно до затверджених графіків, і наразі вже можна побачити суттєві зміни», – зазначив Петро Котін і нагадав, що на початку вересня поточного року стан будівельної готовності енергоблока №3 оцінювався в 75%, а №4 – у 28%.

Крім того, президент НАЕК наголосив, що попри повномасштабне вторгнення росії в Україну Енергоатом разом зі стратегічним партнером – компанією Westinghouse – продовжують працювати над спільними проєктами, одним з яких є зведення на майданчику Хмельницької АЕС енергоблоків №5 та №6 за американською технологією АР1000. Будівництво цих енергоблоків, підкреслив він, суттєво посилить енергетичну безпеку України та збільшить сумарну потужність ядерної генерації. Будівництво нових атомних блоків є частиною Енергетичної стратегії України до 2050 року.

Наприкінці спільної наради Петро Котін нагородив атомників відзнаками за сумлінне виконання трудових обов’язків, високий професіоналізм, відповідальну працю та вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України, а також за успішно проведену ремонтну кампанію. Очільник НАЕК подякував атомникам за її завершення та внесок у підготовку країни до осінньо-зимового періоду 2023-2024: «Ваша робота є вкрай важливою, адже в умовах воєнного стану готовність енергетичної системи до опалювального сезону – це запорука наявності світла і тепла в кожній оселі кожного українця!».

 

За матеріалами НАЕК «Енергоатом»