ПЕДАГОГ І НАТХНЕННИК СПОРТИВНИХ ПЕРЕМОГ

Олег Галустович Каспаров свого часу переїхав у Нетішин з Баку через непевну політичну ситуацію у тому регіоні. Влаштувався на роботу в ЗОШ №3. Його уроки були цікаві, особливо дітям подобалися заняття в спортивній секції, де учні опановували ази гандболу. Цей вид спорту настільки прийшовся молоді до душі, що на першості міста команда юнаків школи виборола перше місце. У 1993 році Олег Каспаров перейшов працювати у спорткомплекс «Енергетик» – саме з того часу і розпочався розвиток гандболу в Нетішині.

Олег Галустович Каспаров народився у 1964 році і виріс у столиці Азербайджану – місті Баку. Маючи спортивні задатки, хлопець навчався у спортивній школі ігровим видам спорту – баскетболу і гандболу. Саме завдяки останньому – гандболу – досяг певних вершин у кар’єрі. На спартакіаді школярів у Вільнюсі (Литва) його команда зайняла шосте місце. Згодом Олег став студентом Азербайджанського інституту фізкультури, який закінчив у 1985 році. Під час навчання виступав за команду СК «Баку», яка демонструвала гарну гру і мала пристойні результати на республіканському чемпіонаті. 

З переїздом в Україну Олег Каспаров теж не забув юнацьке захоплення, та й у місті атомників розвитку спорту завжди приділяли неабияку увагу. З приходом Олега Галустовича в спорткомплекс, гандбол почав набувати популярності. Тренер шукав обдаровану молодь, переконував, що цей вид спорту зробить юнаків сильними і кмітливими. Незабаром у Нетішині з’явилася команда, яка змогла гідно виступати на чемпіонаті області. В кінці 90-х років минулого століття двічі підряд команда з Нетішина вигравала чемпіонат області серед  чоловіків. А потім були доленосні 2002-2003 роки, коли команда Каспарова заявила про себе на чемпіонаті України з гандболу серед чоловічих команд першої ліги. «Енергетик-ХАЕС» гідно стартував, відмінно зіграв протягом усього чемпіонату України і зайняв друге місце. Відтак колектив завоював право виступати у вищій лізі групи «Б».

Сезон 2003-2004 років був першим у вищій українській лізі, та ще й успішним, бо з 12 команд, що представляли Україну, нетішинці змогли посісти шосте місце.

Кожна гра була складною, але в моменти, коли команда програвала, на поле виходив граючий тренер Олег Каспаров, і команда часто рятувалась від поразки. Такі ігри, як в Донецьку та Мелітополі, ще й сьогодні в пам’яті тренера. Команда з Нетішина успішно долала турнірні щаблі гандбольного чемпіонату України у вищій лізі. Останні матчі «Енергетика-НАЕК» з  Нетішина і «УДХТУ» із  Дніпропетровська (зараз Дніпро) засвідчили, що в місті є команда, за яку вболівають  і яка радує прихильників вмілою грою.

Каспаров створив колектив, спроможний дати бій будь-якому супернику. В недавньому минулому капітан команди «Енергетик-НАЕК» Андрій Матюк, якого відкрив Олег Галустович, був кращим бомбардиром команди. А згодом він одержав право виступати за одну із команд Туреччини. 

Олегу Каспарову за багаторічну тренерську роботу є що пригадати. Траплялися прикрі поразки, але тріумфів було значно більше. Нетішинській команді «Енергетик-НАЕК» одного разу поталанило завітати до столиці сусідньої Молдови – Кишинева і взяти участь у традиційному розіграші Кубку незалежності цієї країни.  Змагання проходили за круговою системою, представники України відстоювали честь прапора у поєдинках із трьома представниками-господарями: кишинівською «УТМ-Алексією», тираспольським ПДУ та місцевою молодіжною збірною, а також із багаторазовим чемпіоном та володарем кубка Болгарії – варненським «Локомотивом» і учасником з Білорусі – гродненським «Кроном». Як пригадує Олег Галустович, слабких суперників не було, хіба болгари вважалися фаворитами змагань. Врешті-решт, їм і дістався головний кубок, бо в графі поразок залишився «радісний нуль». Нетішинці вибороли призовий бронзовий кубок, а могли привезти і срібний, якби не прикра помилка одного із суддів турніру, який у зустрічі «Енергетика» із тираспольцями два м’ячі, закинуті українцями, записав на адресу їхніх суперників. Підсумковий  рахунок був зафіксований 29:30. Ця помилка відібрала у нетішинців срібний кубок – дістався лише бронзовий. Тому й він став найдорожчим для команди з міста енергетиків. Наші земляки у матчах показали хорошу боєздатність, рівномірно пройшовши турнірну дистанцію. Була можливість застосовувати різноманітні тактичні схеми, успішно діяли у нападі та намагались вдало захищатися. Про рівень команди Олега Каспарова засвідчило і те,  що кращим гравцем турніру організатори визнали нетішинського Андрія Матюка. З кращого боку показав себе і воротар – Михайло Камінський, який продемонстрував найважливіше – стабільність. 

Тріумф гандбольної команди «Енергетик-НАЕК» завершився у 2017 році, коли через брак фінансування довелося знятися із національного чемпіонату. Тоді Олегу Каспарову довелося змінити місце роботи. Він перейшов працювати викладачем фізичного виховання Нетішинського професійного ліцею. Тут Олег Галустович почав використовувати нову методику проведення занять. Це дало можливість сформувати позитивне ставлення учнів до занять фізкультурою та спортом. Вихованці навчального закладу залюбки почали відвідувати спортивні секції, роботу яких організував досвідчений тренер.

На сьогодні Олег Каспаров є спеціалістом вищої категорії. Його педагогічний стаж складає 35 років, а відзнаки за спортивні досягнення мають лік у кілька десятків. Але все ж таки Олегу Галустовичу дорогі щирі слова вдячності від своїх колишніх та теперішніх вихованців, які усвідомили значення фізичної культури, спорту, здорового способу життя. Важливою завжди була підтримка рідних та близьких. Це Олег Каспаров найбільш цінує. З великим багажем позитивних емоцій він нещодавно зустрів свій 60-річний ювілей. Хай щастить у всьому. Переможного миру, здоров’я і добра!

Петро Шелепало, член НСЖУ