НОВЕ ЛІТЕРАТУРНО-ХУДОЖНЄ ВИДАННЯ ПРЕЗЕНТОВАНО В НЕТІШИНІ

Нещодавно в Нетішині побачила світ нова творча праця Світлани Лелях-Бегутової: книга «Зродились вони з великої Вкраїни». У цьому виданні новітня історія переплітається із часом, який повертає нас на 30-40 років назад, коли народжувалось місто енергетиків, стратегічне підприємство краю. А нині захисники кількох поколінь Нетішинської громади боронять і відстоюють право на його майбутнє, на життя і свободу цілої країни. Саме їм, нашим Героям, відведено чільне місце на сторінках новодруку.

Мисткиня Світлана Лелях-Бегутова добре відома у Нетішині та в багатьох куточках України, адже її творчі доробки у вигляді меморіальних комплексів, пам’ятних стел, скульптурних пам’ятників, дощок знайшли своє місце в містах і селах Хмельниччини, Рівненщини, Житомирщини, Львівщини, Волині. Проте не лише у метал і камінь жінка вкладає свою душу, аби пам’ять жила в поколіннях, а й поетичним словом вихлюпує свою любов до України, її народу на сторінках власних видань. Крайній новодрук увібрав у себе історії міста та його жителів, тих, хто щодня працею творить сьогодення, хто боронить Батьківщину на фронті, хто віддав своє життя за наше з вами вільне майбутнє.

Уже з назви кожному стає зрозуміло, що на сторінках цієї книги йдеться про гідних синів і доньок нашої землі. Доля кожного з них різна, проте яскрава і непересічна. Вир подій, описаних у виданні, охоплює здебільшого період від Революції гідності до сьогоднішнього дня. Чільне місце відводиться й особистостям, які стояли біля витоків будівництва та введення в експлуатацію Хмельницької АЕС, яка й дала поштовх для розвитку міста енергетиків. Становлення освіти, культури, медицини неможливе без людей, які знають і люблять свою справу, тому розповіді про професіоналів тієї чи іншої галузі знайшли своє місце у виданні. До книги увійшли публікації поетів, письменників, кращі журналістські роботи, опубліковані в різних виданнях, спогади воїнів, матерів, дружин, родин Героїв-захисників, світлини, малюнки та вірші.

На презентації книги «Зродились вони з великої Вкраїни», що відбулася у Палаці культури «Енергетик», зібралося багато численних друзів, гостей та пошановувачів Світлани Лелях-Бегутової. Того дня звучали теплі і щирі слова на адресу художниці-скульпторки, яка має активну життєву позицію, своїм патріотизмом та небайдужістю закликає кожного не бути осторонь усіх подій, які наразі переживає Україна.

Від імені колективу атомників Хмельницької АЕС та очільника енергопідприємства Андрія Козюри мисткиню привітала Альвіна Шестак, заступниця генерального директора ХАЕС з економіки: «Пані Світлано, добре знаю вашу творчу натуру, працездатність, любов до України і постійне бажання щось творити. Сьогодні дуже важкий час в нашій країні: більшого горя, ніж війна, годі знайти. Але ми єднаємось, допомагаємо один одному, донатимо на ЗСУ, підтримуємо захисників. У своїх книгах ви завжди пишете про людей – про нас з вами, про Україну, про свою любов до рідної землі, про її обов’язковий розквіт. І вірите у це щиро. Словом і мистецькою справою ви приєднуєтеся до звершень на шляху розбудови державності. Здоров’я та удачі вам у вашій творчості!».

На мистецькому заході були присутні і захисники України, а також матері, дружини, рідні загиблих Героїв Нетішинської міської територіальної громади. Сьогодні уже понад 50 чоловіків, наших земляків, стали до лав небесного війська, аби ангелами-охоронцями боронити рідну землю. Про кожного з них потрібно прочитати на сторінках видання, щоб пам’ятати і цінувати їхній подвиг.

«Сьогоднішня презентація видання Світлани Лелях-Бегутової – ще один крок, який закарбує нашу новітню історію, славну пам’ять про великих людей, про наших нетішинців, мешканців громади, які творили і творять теперішнє і майбутнє. І найважливіше – захищають нашу державу. Ключове «бути чи не бути» – нині на їхніх плечах», – наголосив у вітальній промові на адресу авторки Василь Мисько, заступник міського голови м. Нетішина.

Теплі слова для художниці Світлани Лелях-Бегутової звучали й від її добрих давніх друзів із Корця, що на Рівненщині. Саме в цьому місті скульпторка зробила чимало гарних справ: відкрила тематичні меморіали та виготовила пам’ятні дошки загиблим героям Кореччини. «Насамперед дякуємо ЗСУ за можливість проведення цієї мистецької події, за можливість розділити радість від народження нової книги з вами, шановна Світлано Мефодіївно. У цій роботі ви зібрали усі ті історії і події із життя родин захисників, які творять наше сьогодні і завтра. Низький уклін і подяка мамам, дружинам, рідним Героїв, які боронять нашу Батьківщину, які віддали за неї життя», – виголосила вдячність Людмила Дмитрук, очільниця міста Корця.

Про те, що саме на таких книгах повинно виховуватися молоде покоління, акцентував і ветеран російсько-української війни Василь Войцеховський. Він зауважив, що поки захисники і захисниці на сторожі – доти не закінчиться історія України, і вони варті того, аби про них знали і пам’ятали.

Натомість усім присутнім за увагу подякувала мисткиня Світлана Лелях. Слова вдячності висловила авторка і людям, які завжди її підтримують у реалізації творчих проєктів, серед них генеральному директору ХАЕС Андрію Козюрі, депутату Нетішинської міської ради Олександру Степанюку, підприємцю Андрію Денисюку. А родзинкою презентації стала прем’єра пісні «Присягаю тобі, Україно!», присвячена Героям-захисникам. Вона народилася у співпраці Світлани Лелях (слова), Тетяни Ліпатової (музика) та Віталія Ляшука, який створив патріотичний відеокліп.

Тетяна Степанюк