МАГАТЕ СПРИЯЄ ПОКРАЩЕННЮ 

МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПЕРСОНАЛУ ХАЕС

12 квітня Хмельницьку АЕС відвідали експерти спеціальної місії МАГАТЕ. Разом із представниками Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) та адміністрації енергопідприємства вони обговорили аспекти роботи постійної місії МАГАТЕ з питань ядерної безпеки та захищеності на майданчику філії «ВП ХАЕС» та поточний стан реалізації програми з надання медичної допомоги персоналу атомної електростанції.

У рамках візиту представники МАГАТЕ побували в спеціалізованій медико-санітарній частині міста Нетішина, зустрілися з персоналом служби охорони праці та відділу розвитку персоналу Хмельницької АЕС, щоб проаналізувати поточний стан реалізації програми медичної допомоги МАГАТЕ. Зокрема, розглянули питання закупівлі необхідного медичного обладнання, надання невідкладної медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій, психологічної підтримки оперативного персоналу АЕС в умовах воєнного стану. Міжнародні експерти відзначили, що служба охорони праці ХАЕС зі свого боку організовує закупівлю новітнього офтальмологічного, гінекологічного, стоматологічного, отоларингологічного та іншого обладнання. Перевага надається торговим маркам, що представлені на українському ринку. Наразі процес закупівлі триває, сторони докладають зусиль для його завершення.

Прикметно, що доктор Ліліана Салару, старший медичний експерт медичної служби МАГАТЕ, відзначила певний прогрес у роботі КНП НМР «СМСЧ м. Нетішина», особливо – відкриття відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №3 КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» з палатами інтенсивної терапії, з катетеризаційною лабораторією, де встановлено сучасну ангіографічну систему. Енергетики насамперед зацікавлені у покращенні медобслуговування. За сприяння керівництва АТ «НАЕК «Енергоатом», зокрема особисто керівника енергокомпанії Петра Котіна, лікарні міст-супутників атомних електростанцій, серед яких і СМСЧ м. Нетішина, отримали можливість укласти договір з Національною службою здоров'я України за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». За пакетом готовності Нетішинська спеціалізована медико-санітарна частина щомісячно додатково отримує 1 053 510 гривень. Важливою умовою є достатня кількість медичного персоналу, ліжок у палатах інтенсивної терапії, а також обладнання на кшталт УЗД, електрокардіографа, апарата для штучної вентиляції легенів тощо. Частину цього обладнання медичний заклад незабаром отримає в рамках реалізації програми з надання медичної допомоги МАГАТЕ. Детальніше про цей пакет послуг читайте в наступному номері «Перспективи».

Під час підсумкової наради генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра зауважив, що колектив енергопідприємства відчуває підтримку іноземних партнерів не лише щодо ядерної та радіаційної безпеки та захищеності, але й у сфері підтримки психологічного клімату в колективі, а також забезпечення медичного обладнання для працівників атомної електростанції. 

 «Фахівець, який експлуатує реактор, має бути спокійним за життя та здоров’я своєї родини», – зауважила Тетяна Кутузова, начальник відділу аварійної готовності та радіаційного захисту департаменту з ПБ ЯУ – державний інспектор. Вона наголосила, що діяльність місії МАГАТЕ дуже важлива, адже це об’єктивний погляд на ситуацію з ядерної безпеки в Україні. Досвід нашої держави важливий для світової спільноти, адже жодна країна такий тривалий час не експлуатувала атомні електростанції в умовах воєнного стану.

 Лариса Власюк