«Ядерна енергія і світ»: десятикласниця Шепетівського НВК №2 Софія Кузьменко

дослідила професію інженера-енергетика

Атомна енергетика – це галузь, яка постійно потребує якісного кадрового оновлення. Саме тому свій фаховий  резерв атомники готують ще зі шкільної лави. Зацікавити школярів науковою діяльністю вдається, зокрема, залучивши їх до Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ», який проходить під егідою Українського ядерного товариства. По завершенню конкурсу представники відділу зв’язків з громадськістю Хмельницької АЕС адресно вручили переможцям всеукраїнського етапу цінні подарунки. Варто додати, що цьогоріч у мешканок 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС вагомі результати: перше місце у шепетівчанки Софії Кузьменко та заохочувальний приз у нетішинки Соломії Шпакович. На шляху до перемоги дівчата конкурували з представниками інших атомних станцій та учнівською молоддю Києва, Харкова, Миколаєва, Дніпра, Волинської області.

17 листопада Олена Веселова, провідний інженер ВРГіЗМІ Хмельницької АЕС, у приміщенні управління освіти Шепетівської міськради вручила грамоту та цінні подарунки Софії Кузьменко за  І місце Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ». Дарія Павлюк, семикласниця Шепетівської гімназії №1, отримала заохочувальний подарунок за перемогу у першому, регіональному, етапі конкурсу.

Десятикласниця Шепетівського НВК №2 Софія Кузьменко на всеукраїнському рівні перемогла, захистивши реферат на тему: «Інженер-енергетик – перспективна професія у повоєнній Україні». Науковим керівником проєкту та мамою переможниці є вчителька географії Шепетівської гімназії №1 Оксана Валеріївна Кузьменко. Мама і педагог в одній особі, як вважає школярка, – це лише бонус до перемоги, адже дівчинка мала змогу звернутися за консультацією та допомогою у будь-який момент.

Сама вчителька про конкурс «Ядерна енергія і світ» вперше почула понад десять років тому під час масштабної екскурсії на ХАЕС, проведеної для педагогів міста Шепетівки. «Відтоді постійно готую учнів на цей конкурс. І кожна дитина, що бере у ньому участь, не лише виграє хороші призи, але й отримує незабутні враження», – розповіла Оксана Валеріївна. Її вихованці не раз посідали призові місця всеукраїнського етапу конкурсу «Ядерна енергія і світ». Серед найвагоміших результатів – Гран-прі Марії Молодецької, здобуте у 2014 році. Нині Марія займається науковою діяльністю у Львівській політехніці.

Донька вчительки фактично виростала, спостерігаючи, як мама готує учасників конкурсу до перемог. Зацікавившись, спробувала й сама. Дебютувала торік, проте помітний результат – перше місце – здобула нині. «Декілька місяців обирала тему, консультувалася з мамою та іншими педагогами. Врешті зупинилася на темі: «Інженер-енергетик – перспективна професія у повоєнній Україні». Ще місяць писала роботу і два тижні день у день тренувалася захищати проєкт. Захист відточувала перед батьком Олександром Леонідовичем – інженером одного з місцевих підприємств», – розповідає Софія. Прикметно, що, досліджуючи професію інженера-енергетика, Софія вивчала робочий графік, обов’язки, заробітну плату інженерів Хмельницької АЕС. Відповідаючи на запитання юної дослідниці, її однолітки зізнаються, що бояться обирати фах атомника, адже він потребує відмінних знань точних наук.

Софія Кузьменко – постійна учасниця шкільних, міських та обласних олімпіад. У вільний час дівчинка займається танцями та спортом. Разом з тим, як і більшість підлітків, вона все ще шукає себе. «Конкурс «Ядерна енергія і світ» – це хороша організація та справедливе журі. Важливо брати участь у подібних проєктах. Завдяки їм підлітки мають змогу краще пізнати себе та обрати професію до душі», – вважає талановита шепетівчанка.

Лариса Власюк