Ігор Салата: тренінги МАГАТЕ – платформа для міжнародного обміну досвідом та чергова можливість акцентувати на ядерній загрозі з боку рф

 

За час роботи на енергопідприємстві Ігор Салата, провідний інженер служби аналізу безпеки Хмельницької АЕС, взяв участь у чотирьох проєктах, організованих МАГАТЕ, що проходили у Чехії, Сполучених Штатах Америки, Австрії, Угорщині. Днями він повернувся з Хорватії, де взяв участь у навчальному тренінгу з моделювання важких аварій для цілей імовірнісного аналізу безпеки другого рівня. В результаті тренінгу отримав передовий міжнародний досвід та надав низку пропозицій з врахування міжнародного досвіду на ВП ХАЕС. Принагідно нетішинський атомник вкотре звернув увагу світової спільноти на те, що Україна зіткнулася з новими викликами у сфері безпеки АЕС, що раніше не враховувалися в імовірнісних розрахунках, а саме: військовою агресією рф та окупацією Запорізької АЕС. Варто додати, що робочою мовою міжнародних програм є англійська.

Тренінг з моделювання важких аварій у Хорватії

Наприкінці жовтня у Центрі передових академічних наук міста Дубровник республіки Хорватія проходив п’ятиденний навчальний тренінг з моделювання важких аварій в імовірнісному аналізі безпеки. У заході, організованому Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), взяли участь понад 30 енергетиків з країн Європи та Центральної Азії, зокрема Вірменії, Греції, Чорногорії, Польщі, Португалії, Туреччини, Чехії, України тощо. Лектори з Хорватії, Угорщини та представники МАГАТЕ поділилися наявним досвідом та передовою практикою детерміністичних оцінок, результати яких є вхідними даними для проведення імовірнісного аналізу безпеки другого рівня, а саме: визначення вразливості гермооб’єму/контайнменту, різновиди фізичних процесів під час розвитку важкої аварії, аналіз міцнісних характеристик контайнменту тощо.

У Дубровнику Хмельницьку атомну електростанцію представляв Ігор Салата, провідний інженер з розрахунків та режимів відділу імовірних оцінок служби аналізу безпеки. Також навчальний курс успішно пройшли представники Держатомрегулювання України, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки та представник Запорізької АЕС.

Провідний інженер Хмельницької АЕС Ігор Салата наголошує, що під час тренінгу вдалося обмінятися знаннями із закордонними колегами у сфері теплогідравлічних та імовірнісних оцінок безпеки, порівняти міжнародний досвід з вітчизняним, усвідомити основні види небезпек та перехідні процеси, які відбуваються під час аварій у реакторній установці, басейні витримки та у гермооб’ємі. Також отримати актуальну інформацію щодо стану справ з розвитку в Європі аналізу мультиблочних подій, тобто вихідних подій, що одночасно можуть вплинути на кілька енергоблоків, що знаходяться на одному майданчику, та врахувати такі події у моделях імовірнісного аналізу безпеки. Відтак нетішинський енергетик у Хорватії підвищив власний фаховий рівень, отримав передовий досвід, розширив кругозір, зустрівся із представниками енергетичної сфери різних країн світу та покращив англійську мову.

У формі фітбеку, під час заключної частини навчання, нетішинець звернув увагу учасників на те, що, окрім розглянутих під час тренінгу небезпек, Україна зіткнулася з новими викликами у сфері безпеки АЕС, що раніше не враховувалися в імовірнісних моделях, а саме: військову агресію рф та окупацію Запорізької АЕС. Зокрема, імовірнісні розрахунки, виконані до цього часу в Україні та й загалом у світі, не враховують воєнні та терористичні дії, як вихідну подію аварії, а також додатковий стрес для персоналу АЕС під час можливої окупації чи терористичних дій. «Безпека українських атомних електростанцій в умовах війни – це не локальні проблеми, а глобальні виклики, які можуть вплинути на безпеку кожної країни. Тому задля глобальної світової безпеки, усім країнам варто об’єднатися у допомозі та підтримці України», – звернувся до представників світової спільноти працівник Хмельницької атомної електростанції Ігор Салата.

Після успішного завершення навчального курсу учасники отримали сертифікати про проходження тренінгу.

Ігор Салата мріяв працювати у службі аналізу безпеки ВП ХАЕС

Ігор Салата народився на Черкащині. Після будівництва енергоблока №1 Хмельницької АЕС його батьки переїхали до Нетішина. Навчався у Нетішинському навчально-виховному комплексі (нині – гімназія «Ерудит»). Оскільки юнаку до душі було розв’язувати логічні задачі, у старших класах він обрав математичний напрямок навчання. Одинадцятикласником побував на дні відкритих дверей у Київському політехнічному інституті. Після проходження курсів довузівської підготовки успішно склав вступні екзамени та вступив до КПІ на державну форму навчання. Там здобув повну вищу освіту та отримав диплом магістра за спеціальністю: «Атомна енергетика».

Паралельно під час навчання у магістратурі молодий спеціаліст влаштувався та три роки працював у  столичному товаристві з обмеженою відповідальністю «Атоменергосервіс». Там він, пройшовши шлях від інженера до начальника сектора, займався імовірнісним аналізом безпеки для усіх енергоблоків АЕС України.

У 2011 році молодий чоловік повернувся до рідного міста Нетішина та влаштувався на Хмельницьку атомну електростанцію. Два роки працював на посаді інженера-дефектоскопіста у відділі контролю металів інженерно-технологічної лабораторії ВП ХАЕС. У 2013 році Ігор Салата успішно пройшов співбесіду та влаштувався на посаду інженера з розрахунків та режимів відділу імовірних оцінок служби аналізу безпеки.

«Влаштувавшись у САБ, я повірив, що мрії збуваються, та почав поглиблювати свої знання про наявні системи безпеки на Хмельницькій АЕС та методи їхнього моделювання в імовірнісних моделях енергоблоків ВП ХАЕС», – підкреслює енергетик.  Через чотири роки він обійняв посаду провідного інженера з розрахунків та режимів служби аналізу безпеки ХАЕС.

Як потрапити на міжнародні програми МАГАТЕ

Оскільки тема безпеки енергоблоків АЕС у Європі та світі постійно у пріоритеті, МАГАТЕ часто проводить тренінги та семінари з метою надання учасникам підтримки в нарощуванні знань у цій сфері. Тому ще однією з особливостей роботи нетішинських енергетиків є можливість брати участь у міжнародних проєктах Міжнародного агентства з атомної енергії. «Зазвичай МАГАТЕ надає інформацію про організацію навчального курсу чи семінару в дирекцію Енергоатому, звідти запит на надання кандидатури для участі направляється у відокремлені підрозділи АЕС. Для того, щоб взяти участь у заході, необхідно продемонструвати МАГАТЕ та керівництву АЕС можливість особистого внеску у запропоновану тему (наприклад, тему презентації), підтвердити необхідний досвід у визначеній сфері та достатній рівень володіння англійською мовою», – розповідає Ігор про те, як потрапити на міжнародні проєкти.

Загалом Ігор Салата взяв участь у чотирьох семінарах, організованих МАГАТЕ, що проходили у Чехії, Сполучених Штатах Америки, Австрії, Угорщині та цьогорічному тренінгу у Хорватії. Варто підкреслити, що робочою мовою навчання у всіх випадках була англійська.

«Під час свого першого відрядження в Чехію та США, що тривало майже місяць, я мав лише базові знання англійської мови, здобуті у школі та інституті, тому, окрім досвіду з технічних питань, отримав колосальний досвід спілкування з носіями англійської мови та зруйнував власний психологічний мовний бар’єр», – розповідає енергетик про свій перший тренінг від МАГАТЕ.

Курси англійської мови у НТЦ – засіб для отримання міжнародного досвіду

Нині Ігор Салата навчається англійської мови в навчально-тренувальному центрі ВП ХАЕС. Розповідає, що лектор групи Оксана Сахнюк організовує навчальний процес на дуже високому рівні, враховує індивідуальні потреби та прогалини у знаннях кожного учасника, а заняття перетворює на цікаву пригоду: час пролітає, немов одна мить. «У групі я займаюся кілька місяців, проте під час закордонного відрядження зрозумів, наскільки впевненіше став почуватися в англомовному середовищі», – наголошує фахівець. Енергетик вважає, що курси з англійської мови, організовані на енергопідприємстві, є надзвичайно важливими та сприяють підвищенню іміджу працівників Енергоатому та Хмельницької АЕС під час закордонних відряджень та якіснішому взаєморозумінню та обміну досвідом.

Користуючись нагодою, атомник висловлює вдячність начальнику САБ та керівництву ВП ХАЕС за можливість брати участь у міжнародних проєктах та навчатися англійської мови. Він сподівається, що в майбутньому продовжить здобувати передовий міжнародний досвід у сфері безпеки атомних електростанцій та презентувати Україну та Хмельницьку АЕС на міжнародному рівні.

Насамкінець розмови Ігор Салата підкреслює, що під час закордонних відряджень дуже важливо порушувати тему війни в Україні для того, щоб Європа та світ розуміли реальний перебіг подій та активніше підтримували нашу країну, тим самим наближуючи нас до Перемоги. «Вірю в ЗСУ та Перемогу України! Мрію, щоб в усіх українців була можливість працювати, планувати, розвиватися та подорожувати», – додає енергетик.

Лариса Власюк