Для дітей про сучасні козацькі походи

Нещодавно учні шкіл Нетішина мали можливість познайомитись із документальними фільмами про діяльність Славутської паланки міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке», які представив радник міського голови міста Славута Роман Бачинський.

Шість років тому був реалізований задум про відродження козацтва на Славутчині. Представники громадськості тоді зрозуміли, що підхід до цієї важливої справи не буде формальним. Місцева паланка розпочала реалізацію цікавих культурно-мистецьких проектів, основна мета яких - відродження національних традицій, пропаганда історичних відомостей про важливі події в історії нашої держави та патріотичне виховання підростаючого покоління. Міський голова Славути Василь Сидор зумів навколо себе згуртувати багатьох однодумців, які пройнялися ідеєю створення повноцінної організації. А згодом багато жителів Хмельниччини та інших областей дізнались про походи славутських козаків на значні території. Про один із них Роман Бачинський розповів для нетішинських школярів.

На початку літа 2009 року було  організовано козацький кінний  похід «Пам’яті загиблим за волю  та незалежність України». За словами Романа Бачинського, шлях козаків зі Славути проліг через Нетішин, Острог, Дермань, Кременець, аж до Почаєва. А на зворотньому шляху здолали дорогу на Ямпіль, Біло­гі­р’я, Ізяслав.

- На початку походу нас гостинно зустрічав Нетішин, - пригадує Роман Бачинський,- кінний загін зупинився на території місцевого храму «Неопалима купина», щоб одержати благословення духовних отців. У похід вирушили не ті­льки козаки, а й представники церкви. У кареті до міста енергетиків прибули єпископ Шепетівський та Сла­вутський владика Володимир та благочинний церков Славу­тського району УПЦ митрофорний протоієрей отець Петро. У спільній молитві з нетішинськими свя­щено­служите­лями вони помолились за всіх полеглих на полях брані і попросили у Всевишнього під­трим­ки у благородній справі – змі­цненні православних традицій. А потім наші коні гарцювали вулицями древнього міста Острог, який пам’ятає стукіт копит коней Северина Наливайка, гетьманів Сагайдачного та Хмельницького…

Пам’ять про часи  козацтва, яке на теренах нашого краю в часи Хмельниччини отримало гучну славу, спонукала активних  жителів Славути  на спробу відродити дух, з яким жили наші славні предки. Очолив цю благородну справу міський голова Славути Василь Сидор, який нині є отаманом Славутської паланки міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке». Багато добрих справ у місті зроблено її представниками.

Під час презентації документального фільму про відродження на Славутчині традицій козацтва, Роман Бачинський акцентував  увагу на вихованні підростаючого покоління, якому згодом буде довірено брати участь у розбудові нашої держави. Йому було приємно констатувати, що у складі славутської паланки є школярі Славути, Нетішина та інших населених пунктів округи. Їх за традицією називають джурами. Школярі мали змогу переглянути документальні кадри про посвяту молодих козачат.

На кожній своїй зустрічі із вихованцями нетішинських шкіл Роман Бачинський наголошував, що це їхня не остання зустріч, бо є багато добрих справ, на основі яких можна єднатись духовно в ім`я розбудови нашої держави.

Юлія Куксюк, Ірина Мельник

На знімку: зустріч представників козацтва у зош №2

Фото Марії Малишенко