НЕ МАЄШ ВІЗИ - НЕ ПРОБЛЕМА, АБО ДЕ ХОЧУТЬ БАЧИТИ УКРАЇНЦІВ 2013 РОКУ?

У старості ми будемо сумувати за двома речами, що мало любили і мало подорожували. І якщо для першого не існує перешкод чи кордонів, то про друге так не скажеш. За 20 років незалежності Україна для різних країн світу зарекомендувала себе по-різному. Для когось ми бажані гості, а хтось нас і на поріг не хоче пускати. 
Куди податися, де відпочити, і хто нас прийме з широкими обіймами? На всі ці запитання спробуємо дати відповідь. 
Більше 80 країн світу 2013 року раді бачити в себе громадян Україні. Щоправда,гостинність хтось висловлює наповну, хтось на половину, а дехто і на чверть. Відповідно, ми поділимо ці країни на безвізові, умовно безвізові та країни, для в’їзду в які потрібна віза іншої країни. 2012 року українці могли відвідувати без віз 38 країн, цього року цей список значно розшириться. 

НЕ ВСІ СУСІДИ - СУСІДСЬКІ 
Й досі без проблем можна дістатися до наших сусідів - Росії, Білорусі та Молдови. Безвізовий режим у ці країни діє до 90 днів. Якщо у вас немає закордонного паспорта, не біда - в ці країни можливий в’їзд за внутрішнім. Західна сусідка - Словаччина - видаватиме українцям багаторазові шенгенські візи терміном на 2-5 років, але це стосуватиметься лише тих громадян, які мають гарну візову історію (тобто жодної депортації, порушень закону тощо). Та й перший в’їзд в Європу з такою візою має бути саме через Словаччину. 
Польща в 2013-му знову вирішила збирати з українців плату за національні візи. 20 євро доведеться заплатити, аби потрапити в цю країну чи проїхати транзитом. Найдорожчою є Угорщина, за візу якої доведеться заплатити 35 євро. 

КУРОРТИ СТАЮТЬ ПРИВАБЛИВІШИМИ 
Пальму першості серед іноземних курортів для українців й досі займають такі країни,як Єгипет, Туреччина, Туніс, Болгарія та Ізраїль. Саме такі дані оприлюднюють провідні туроператори країни. Який турист не мріє про старовинний Єрусалим? Тепер, щоб відвідати священну землю протягом 90 днів, достатньо купити авіаквитки, забронювати готель і оформити страховку. У цій країні для українців діє безвізовий режим. Віза до Туреччини отримується на кордоні, її вартість 30 доларів. На кордоні оформляється й віза до Єгипту, тривалістю на 30 днів та вартістю у 15 доларів. Якщо мрієте потрапити в Туніс, то достатньо мати туристичний ваучер, і тоді візу на 30 днів вам оформлять на кордоні, причому безкоштовно. І хоч для Болгарії потрібна віза, проте отримати її не складає великих труднощів. 
Недоторкана природа, м’який клімат, півроку купального сезону - все це Чорногорія. Ця країна відкрила безвізовий режим для українців, тільки-но приїжджай на курорт та залишай гроші. До речі, в 2013-му «шенген» відкриває для нас ще й не менш мальовничу Хорватію. Українці зможуть безперешкодно їздити в цю країну по євровізі, хоча вона й знаходиться не в Євросоюзі. 
З розпростертими обіймами чекають туристів з України в Грузії. У цю країну не потрібно «бити» візу в паспорті, та й ціни тут приємно порадують. 

ТРОХИ ЕКЗОТИКИ НЕ ЗАВАДИТЬ 
Безвізовими для українців є Сейшельські острови. Райські острови в західній частині Індійського океану давно стали притулком для нашого бомонду. Звичайно, задоволення це не з дешевих, адже тільки переліт полегшить гаманець на 1000 доларів, зате візуоформляти не потрібно. 
Наразі Албанію, яка має вихід одразу до двох морів - Адріатичного й Іонічного - розцінюють як альтернативу Туреччині та Єгипту. Для в’їзду в цю країну візи не потрібно, лише наявність закордонного паспорта, туристичний ваучер, квитки у зворотній бік та страховий поліс. 
Безвізовою країною є й Гонконг. Колишня англійська колонія дозволяє українцям перебувати на її території два тижні без візи. 
Ще одна приємна новина 2013-го - Китай скасував для нас візи на 3 дні. Щоправда, це стосується лише території Пекіна, де час перебування не повинен перевищувати 72 години. Цього буде достатньо, щоб подивитися столицю і заощадити на візі 140 доларів. Також незабаром доступнішою стане Чилі. Днями посол цієї країни заявив, що в першому кварталі 2013 року буде підписано двосторонній договір про скасування візового режиму. У Чилі сподіваються, що завдяки цьому потік українських туристів збільшиться в рази. Безвізовою залишається і Бразилія, карнавали якої вражають своєю феєричністю. Заради них і варто їхати в Південну Америку. 

СУВОРИЙ КОНТРОЛЬ І ОБЛІК 
Разом з тим, чимало країн світу вважають за необхідне обмежити перебування туристів. Так, наприклад, якщо ви маєте намір відвідати Бутан, пам’ятайте, що цю країну можна подивитись лише у складі групи та із заздалегідь узгодженим маршрутом. Доба туру країною коштує 200 доларів (тур мінімум 7 днів). Без наявності візи, вартість якої 20 доларів, вас не посадять на літак. Обов’язковою є наявність зворотніх квитків. Якщо ви - жінка і плануєте відвідати Іран, варто запастись хустиною: без цього головного убору вас не пустять у країну. А от у Південну Корею вас пустять, якщо маєте дійсні візи США, Канади, Австралії, Нової Зеландії або Японії та квитки до цих країн. 
У будь-якому випадку, якщо у вас не тонкий гаманець, і ви прагнете набратись нових вражень, перед вам відкриваються практично всі кордони, лишень заплющіть очі й вкажіть пальцем місце на карті.

Наталія Яцерімська