АНДРІЙ КОЗЮРА: «ХАЕС ДОКЛАДАЄ ЧИМАЛИХ ЗУСИЛЬ, АБИ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ НЕТІШИНА»

(Продовження. Початок у №45 від 10 листопада)

– Чи готова адміністрація ХАЕС розглядати працевлаштування мешканців із окупованого Енергодара, в тому числі й працівників ЗАЕС, на наявні вакансії?

– Наразі на Хмельницькій АЕС працює близько 40 спеціалістів із Запорізької атомної електростанції: вони подали резюме, пройшли відповідні процедури працевлаштування, включаючи вхідний контроль на відповідність займаній посаді. Працевлаштування колег із ЗАЕС – це пріоритетне питання для нас, розглядаючи того чи іншого фахівця на вакантну посаду, віддаємо перевагу атомникам із Запорізької електростанції, які на даний час перебувають у режимі простою. НАЕК «Енергоатом» не лишила жодного працівника ЗАЕС. Ті, хто знаходиться на підконтрольній Україні території, отримують доплати відповідно до чинного законодавства, у тому числі й енергодарські атомники, які залучені до робіт на майданчиках трьох вітчизняних АЕС. Тому Хмельницька АЕС охоче укладе трудовий договір із вищезазначеними працівниками, які мають бажання працювати на нашому енергопідприємстві. Звичайно, дотримуючись певної процедури переведення – обов’язково має бути погодження з адміністрацією ЗАЕС, із президентом НАЕК «Енергоатом».

– Як нове будівництво на Хмельницькій АЕС вплине на працевлаштування мешканців 30-кілометрової зони спостереження?

– Будь-які великі компанії не будуть розвиватися, якщо не інвестуватимуть капіталовкладення в основні фонди. З огляду на це НАЕК «Енергоатом» необхідно продовжувати обраний шлях впровадження нових енергетичних потужностей. Єдине, що нас стримує, – це війна. Проте керівництво і колектив енергокомпанії, Міністерство енергетики активно працюють над тим, щоб реалізовувати нові проєкти. Майданчик Хмельницької АЕС є найперспективнішим у цьому плані. Свідченням є недобудовані третій та четвертий енергоблоки, їхньою реалізацією активно займається Енергоатом та його відповідні підрозділи: вони беруть участь у розробленні та прийнятті відповідного закону про розміщення та будівництво вищезазначених об’єктів. Саме цей державний документ дасть можливість повноцінно розробити проєктну документацію та розпочати будівництво. Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням є чіткі рішення щодо технологій, які будуть використані під час будівництва Х-3/Х-4, мають місце попередні напрацювання, які фактично проводяться на рівні Президента України, Міненерго, президента НАЕК «Енергоатом», відповідних відокремлених підрозділів національної енергокомпанії. Наразі на третьому енергоблоці Хмельницької АЕС, згідно з постановою Кабміну України, проводяться ремонтно-відбудовні роботи, метою яких є збереження попередніх будівельних напрацювань.

Також новим етапом розвитку Хмельницької АЕС стане будівництво нових енергопотужностей – блоків №5 і №6. Цей масштабний проєкт вітчизняна енергокомпанія планує втілити спільно із корпорацією Westinghouse. Кожен із цих проєктів – величезний поштовх для розвитку нашої країни, а для регіону – створення нових робочих місць, працевлаштування та гідна оплата праці фахових спеціалістів, додаткові надходження до бюджетів різних рівнів. Кожне нове будівництво, пусконалагоджувальні роботи, введення в експлуатацію об’єктів потребують чималої кількості висококваліфікованих працівників, наявності науково-технічної бази, навчальних закладів. Це та синергія, яка дає можливість розвиватися країні в цілому і суттєво економічно зміцнити її енергонезалежність.

– Чи торкнеться процес корпоратизації скорочення персоналу ХАЕС? Як ви оцінюєте цей процес і можливі переваги нової форми управління підприємством?

– Щодо зміни форми власності компанії «Енергоатом», то уже прийняті відповідні законодавчі рішення. Процес корпоратизації знаходиться в активній фазі, і в першій декаді наступного року ці зміни маємо впровадити. Відповідно жодних планів щодо скорочення чи оптимізації персоналу немає. Впевнений, що керівництво НАЕК «Енергоатом» у цьому не зацікавлене. Отож, усім працівникам, які нині в складі колективу є висококваліфікованими спеціалістами, якісно та відповідально виконують свою роботу, посадові обов’язки, немає за що переживати. Сьогодні, в умовах війни, ми повинні працювати заради нашої країни, окрім того допомагати Збройним силам України, які надають нам таку можливість. Я б не загострював увагу на питанні корпоратизації: персонал має зрозуміти, що наразі, особливо під час воєнного стану, жодних рішень щодо скорочення персоналу не було прийнято.

Що стосується зміни форми власності, то вони дадуть можливість стати енергокомпанії більш гнучкою у плані залучення нових партнерів, інвестицій, капіталовкладень. Також результативніше та активніше розвиватиметься співпраця з міжнародними організаціями, аби розбудовувати енергетичну галузь, українські АЕС, зводити нові об’єкти.

– Рівень зарплати атомників знецінюється з кожним підняттям тарифів, оплата праці не відповідає сьогоденню. Чому не зростають оклади?

– Я б не був таким критичним. Якщо взяти середній дохід у НАЕК «Енергоатом», то він складає близько 46 тисяч гривень. Це суттєва різниця у порівнянні із середнім доходом в країні, особливо у воєнний час. Керівництво енергокомпанії дбає, аби добробут наших працівників був на належному рівні. Що стосується підняття окладів, то у 2022 році двічі було зростання прожиткового мінімуму, відповідно ми також відпрацьовували підняття посадових окладів атомників. У поточному році таких рішень на державному рівні не було, але керівництво НАЕК «Енергоатом», її відокремлених підрозділів робить усе для того, щоб фонд оплати праці, який нам доведений, був максимально використаний. Уже прийняті деякі рішення щодо збільшення доходів наших працівників. Відповідно є рішення і на наступний рік щодо збільшення фонду оплати праці. Якщо у 2024 році буде на державному рівні ухвалено збільшення прожиткового мінімуму, то і ми будемо зобов’язані підняти посадові оклади. Також енергокомпанія має найкращий Колективний договір, який передбачає суттєві соціальні гарантії своїм працівникам. Окрім того, заробітна плата виплачується вчасно, жодних затримок немає, навіть з початку повномасштабної війни. Також Колдоговором передбачено певні пільги й компенсації, які сплачуються і надаються без затримок. Фактично, ми робимо все, аби зберегти і покращити доходи наших працівників.

– Які пріоритетні завдання стоять перед Хмельницькою атомною електростанцією та її колективом?

– Наше основне завдання, яке стоїть і перед іншими вітчизняними АЕС, і перед НАЕК «Енергоатом», – це безпечна робота ядерних об’єктів, забезпечення життєдіяльності усіх об’єктів, які експлуатуємо та обслуговуємо. Відповідно, було прийнято багато надважливих рішень у низці проєктів, які потребували інвестиційних вкладень. Зокрема, це стосується диверсифікації ядерного палива, безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива. Усе це реалізовується, аби повністю відійти від країни-агресора, зміцнити енергетичну незалежність України. За десятки років не було зроблено стільки, як за кілька останніх, у тому числі й під час повномасштабного вторгнення російських окупантів. Наша галузь вистояла, і надалі атомники будуть робити все для того, аби забезпечити сталу роботу вітчизняних енергоблоків. Це наш обов’язок – працювати в єдності задля Перемоги.

 

Тетяна Степанюк