Напевно їй на роду написано стати енергетиком, адже народилась майже під професійне свято, яке вся тодішня неозора країна відзначала (і нині воно неоспорене на теренах Росії та України) у найкоротший день року. Місто Бійськ Алтайського краю назавжди залишилось в серці світлим спомином про нелегке, але щасливе дитинство. Романтика, що нею була просякнута свідомість післявоєнного покоління, покликала дівчину у Томськ, на факультет тепло механіки місцевого політехнічного інституту ім.. Кірова.

Тут зустріла свою долю – чоловіка Володимира Софіюка, народила доньку Ольгу і відтоді її життя переплетене з його устремлінням бути кращим в своїй професії. З 1972 року Тетяна Аркадіївна Софіюк працює на Білібінській атомній електростанції інженером планово-технічного відділу. В принципі робота досить проста: фіксуєш досягнення в роботі обладнання, передбачаєш чого не буде вистачати у найближчий час, розробляєш заходи, що можуть принести економічний ефект, добивається , щоб їх впровадили в життя. Але, як і в колишній справі, без душі зроблена робота не принесе ні ефекту, ні задоволення. На Білібінській АЕС навчилась роботі з людьми, адже вони і є найбільший скарб по життю.

За рік до пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС сім’я Софіюків у Нетішині. Продовжує трудовий шлях в якості старшого інженера  - керівника групи обліку виробничо-технічного відділу. З 1998 р.- провідний інженера групи обліку та економічного аналізу. 2004 року призначена начальником відділу техніко-економічного планування та обліку виробничо-технічної служби. Колеги по роботі і керівництво відзначають, що Тетяна Аркадіївна – висококваліфікований грамотний спеціаліст з високим рівнем фахових технічних знань, здатний виконувати відповідальні та складні роботи, приймати самостійні рішення при виконанні завдання. Підпорядкований їй відділ забезпечує планування та облік фактичних показників роботи станції (відпуск і споживання електроенергії, теплоенергії на власні потреби, КВВП, робочої потужності тощо). Дисциплінована, вимоглива до себе та підлеглого персоналу. Доброзичлива, підтримує дружні, рівні відносини          

Тетяна Аркадіївна брала активну участь у роботі під час введення в експлуатацію пускового комплексу №2.

Очолюваний нею колектив розробив заходи із зниження споживання електричної енергії, що закуплялась ВП ХАЕС для потреб зовнішніх об’єктів. Впровадження заходів дозволило за період з 2005 року зекономити близько 700000 гривень. Також були підготовленні матеріали, що дозволили підтвердити в судовому порядку претензій боржникам ВП ХАЕС на суму 15 мільйонів гривень.

Відтак Тетяна Аркадіївна від­значена Почесними грамотами ВП ХАЕС 1986, 1987 та 1990 років, Почесною Грамотою ДП НАЕК, Облради, знаком Почесний працівник ВП ХАЕС. Найбільша ж від­знака, яку не вручають, а заслуговують стилем житті – повага людей, колег по роботі. І ця відзнака незаперечна.

Віктор Гусаров

На знімку: Т.А.Софіюк (в центрі) в колі колег по роботі