Пiшов у вiчнiсть

Пішов у вічність колишній генеральний директор Хмельницької АЕС, прекрасний фахівець, організатор виробництва, людина непересічної долі, яскрава особистість, у недалекому минулому міський голова Нетішина Смишляєв Олександр Євгенович.

Він народився 30 квітня 1953 року в родині службовців у росій­ському місті Челябінську. 1970 року закінчив середню школу № 1 селища міського типу Миколаївка Слов’янського району Донецької області, після чого вступив на навчання у Московський енергетичний інститут.

По закінченні цього навчального закладу у 1976 році отримав направлення на роботу на Чорнобильську АЕС. Працював на посаді машиніста - обхідника допоміжного турбінного обладнання,  старшим інженером управ­ління турбінами, начал­ьником зміни турбінного цеху, заступником начальника, начальником турбінного цеху, заступником головного інженера з експлуатації 3-ї черги ЧАЕС. Учасник ліквідації аварії на 4-ому блоці електростанції.

За час роботи на Чорнобильській АЕС нагороджений орденами «Знак Пошани» та «Трудового Червоного Прапора».

З 1987 року по 1992 рік обій­мав різні посади у Міністерстві атомної енергетики СРСР, Мі­ністерстві атомної енергетики та промисловості СРСР. У 1992 році повернувся в Україну в якості начальника Управління з експлуатації атомних станцій спочатку в «Укратоменергопромі», а згодом у Держкоматомі України.

У 1994 - 2000 роках працює  у регулюючих та наглядових органах із ядерної безпеки на посадах першого заступника Голови Держатом­нагляду України, заступником, а потім Першим за­ступником Мі­ністра охорони навко­лиш­нь­ого природного се­редо­вища та ядерної безпеки Україн­и, Головою Державної адміністрації ядерного регулювання України. Був нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Мініс­т­рів України.

Згодом працював за­ступником Державного секре­таря Міністерства екології та природних ресур­сів України.

З серпня 2002  по липень 2004 року працював генеральним директором Хмельницької АЕС, у період активної під­готовки до пуску дру­гого енергоблока станції­. Відзначений званням «Заслужений енергетик України», Почесною Грамотою Верховної Ради України, «Орденом Ярослава Мудрого» 5 ступеня.

З липня 2004 року по серпень 2005 року обіймав посаду директора ДСП « Чорнобильська АЕС». Згодом був обраний міським головою міста Нетішина.

Хвороба стала на заваді його подальших життєвих обріїв.

В колективі Хмельницької АЕС Олександр Євгенович заслужив високу повагу за соціальне партнерство, високу самовіддачу, фахові якості.

Пам’ятаємо, сумуємо.

Колектив Хмельницької атомної електростанції