Унікальна виставка днями відкрилась у мистецькій галереї “ Арт-ПЛАСТ” Нетішинського краєзнавчого музею. Поряд із колекцією виробів зі старовинної шкіри Луцького історико-культурного заповідника експонується шкіряний костюм співачки Руслани, в якому вона знімалась у відомому кінокліпі з піснею “Знаю я”.

Під час презентації виставки “ Шкіряне диво”директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк наголосила, що цей захід присвячений Дню енергетика. Адже, якби не було біля Нетішина ХАЕС, не було б і міста енергетиків, не було б музею. Пані Оксана розповіла про експонати виставки. Вони мають цікаву історію.Наприкінці 80-их років минулого століття археологи в одному з підвалів Старого міста в Луцьку знайшли залишки майстерні шевця, а також 150 шкіряних заготовок, підготовлених для виробництва чоловічого, жіночого та дитячого взуття. Шкіра добре збереглася. Скарбом зацікавилась випускниця художнього училища міста Косів Надія Жур, а згодом учасниця виставок, фестивалів декоративно-прикладного мистецтва в Україні та Польщі, художник-модельєр Наталя Градиська. Вони зі старовинної шкіри виготовили декілька десятків унікальних виробів, що передають дух минувшини - панно, стилізовані хоругви, прикраси тощо.

На виставці також представлені вироби заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки художників України Ніни Косарєвої, яка спеціалізується на оздобленні шкіри.

Окреме місце займає експозиція сценічного одягу народної артистки України, володарки гран-прі на міжнародному пісенному конкурсі “Євробачення-2004” Руслани Лижичко. Шкіряний костюм для естрадної зірки виготовила відома дизайнер Роксолана Богуцька. У ньому Руслана знімалась в першому у світі широкоформатному кінокліпі “Знаю я”, що нагадав про  красу і велич Карпат, самобутню культуру їх населення.

Цікавою несподіванкою для учасників презентації стала присутність юного прихильника творчості Руслани Лижичко, жителя древнього Острога Жені Мальчика (на знімку ліворуч). Він навчається у музичній школі, співає весь репертуар популярної співачки, танцює у її ж стилі. Інколи коцерти влаштовує біля свого багатоповерхового будинку. Перемога Руслани на “Євробаченні” захопила його так, що він почав сам моделювати одяг зі шкіри. Останній свій костюм  продемонстрував під час презентації. Женя мріяв про великий плакат із зображенням Руслани та її автограф. І його мрія збулася.

Виставка “ Шкіряне диво” показала всю багато­гранність фантазій. Для їх втілення просто треба нат­хненно працювати.

Олександр Шустерук

січень 2006